22 september 2016

Courgettesoep met basilicum

Courgettesoep met basilicum

Deze soep staat in een mum van tijd op tafel. Je kunt deze soep in kleine kommen als voorgerecht serveren of als hoofdgerecht eten, bijvoorbeeld met vers gebakken brood erbij.

De croutons maak je heel makkelijk zelf: snijd oud brood in blokjes, besprenkel de blokjes met olijfolie en bak ze in een koekenpan goudbruin. Als je een Airfryer hebt dan is het helemaal makkelijk: leg de met olijfolie besprenkelde blokjes brood in het mandje en bak ze op 190 °C in enkele minuten goudbruin.

Hieronder staat de werkwijze voor de Thermomix en voor de pan.

Courgettesoep met basilicum (4 grote kommen of 6 kleinere)
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 30 gram olijfolie
  • 750 gram courgette
  • 600 ml groentebouillon
  • 1 bos verse basilicum, steeltjes en blaadjes apart
  • 125 ml crème fraiche
  • mini bolletjes mozzarella
  • croutons

In de Thermomix:
  • Halveer de ui en doe samen met de knoflook in de mengbeker en hak 5 seconden/snelheid 7/dop erop. Schraap het mengsel naar beneden.
  • Voeg de olie toe en sauteer 3 minuten/100 °C/snelheid 1/zonder dop.
  • Snijd de courgette in stukken en doe samen met de steeltjes van de basilicum in de mengkom. Hak 5-8 seconden/snelheid 6/dop erop.
  • Voeg de bouillon toe en kook 20 minuten/100 °C/snelheid 1/dop erop.
  • Voeg basilicumblaadjes (houd enkele kleine blaadjes achter) en crème fraiche toe en pureer ± 1 minuut/snelheid 5 - 9 . Verhoog geleidelijk de snelheid. Vergeet niet de dop erop te zetten!
  • Proef en voeg zo nodig nog zout en versgemalen peper toe. 
  • Leg in iedere soepkom enkele bolletjes mozzarella en schenk de soep erop. Garneer met croutons en een blaadje basilicum.

In de pan:
  • Snipper ui en knoflook en snijd de courgette in blokjes.
  • Verhit de olie in een pan met dikke bodem, voeg ui en knoflook toe en bak op zacht vuur tot de ui zacht is, ± 5 minuten. Roer regelmatig om.
  • Voeg de blokjes courgette, de steeltjes van de basilicum en de bouillon toe en breng aan de kook. Kook de groenten op zacht vuur in ± 20 minuten gaar.
  • Voeg basilicumblaadjes (houd enkele kleine blaadjes achter) en crème fraiche toe.
  • Pureer het mengsel in een foodprocessor of met een staafmixer (laat eventueel eerst een beetje afkoelen).
  • Proef en voeg zo nodig nog zout en versgemalen peper toe. Leg in iedere soepkom enkele bolletjes mozzarella en schenk de soep erop. Garneer met croutons en een blaadje basilicum.

Bron: ik begon met dit recept maar al kokend heb ik er een en ander aan veranderd en ingrediënten toegevoegd.

1 opmerking:

Anoniem zei

MMM!

Levine, deze soep is echt heel erg lekker!!!
Die wordt vaker gemaakt, dat weet ik zeker :-)

Groeten,
Onno Z.