20 januari 2012

Pastei met kip en prei

Het recept van deze pastei komt uit het boek Spatels & Stiletto's van Ravinder Bhogal. Het staat al een tijdje in mijn kast, ik blader er regelmatig in, maar heb er nog nooit iets uit gemaakt. In het kader van mijn plan om uit ieder boek uit mijn boekenkast waar ik nog nooit iets uit heb gemaakt minstens 3 gerechten te maken koos ik dit recept.

Volgens de schrijfster staan in het boek 160 onweerstaanbare recepten om jezelf – en anderen – mee te verwennen. Ze is geen chefkok maar eerder een enthousiaste thuiskok met een gezonde eetlust. Ze doet niet mee aan trends op culinair gebied en kookt afhankelijk van haar stemming.
Als ik ziek ben, hoef ik alleen maar een kom kippensoep met noedels. Als ik gedumpt word door mijn liefje, vervang ik hem graag door een rijd chocoadergerecht.
Spatels & Stiletto's is verdeeld in 12 hoofdstukken. Het is zowel een praktisch boek – koken met nul budget, of een kater na een avondje stappen te lijf gaan – als een begripvol vriendje dat wel raad weet met je zucht naar chocolade of je behoefte aan sexy voedsel.
  • Hoofdstuk 1 - Brood, pasta en aardappels: stap uit de dieettrein
  • Hoofdstuk 2 - Van 9 – 5: werk om te leven, leef om te eten
  • Hoofdstuk 3 - Troostvoedsel: als niemand je een knuffel komt geven, heb je een knuffel op een bord nodig
  • Hoofdstuk 4 - PMS: voor die dagen dat alleen chocolade goed genoeg is
  • Hoofdstuk 5 - TV-avondje met een feestmaal voor één: iedereen heeft soms tijd voor zichzelf nodig
  • Hoofdstuk 6 - Let's party: allerlei martini's en hapjes om op te knabbelen
  • Hoofdstuk 7 - Katervoedsel: voor the morning after the night before
  • Hoofdstuk 8 - Blut: voor als je aan het eind van je geld nog een stukje maand overhebt
  • Hoofdstuk 9 - Magere dagen: voor als je je favoriete spijkerbroek voelt knellen
  • Hoofdstuk 10 - Afkicken van lekker eten: cold turkey is niet nodig
  • Hoofdstuk 11 - Lepel me maar op schatje...: het voedsel der liefde
  • Hoofdstuk 12 - Koken voor je nieuwe schoonouders: … en andere penibele situaties waarin woorden al snel verkeerd vallen, maar deze gerechten beslist niet
Onderstaand gerecht staat in hoofdstuk 3: troostvoedsel. Het gerecht viel erg in de smaak. We hebben het met z'n 3-en helemaal soldaat gemaakt. Van het overgebleven bladerdeeg heb ik nog wat versieringen op de deegdeksel gemaakt. De hoeveelheid citroen heb ik gehalveerd en als ik het gerecht weer ga maken hou ik dat zo. In het boek staat de suggestie om er aardappelpuree bij te serveren voor een complete troostmaaltijd. Dat heb ik ook gedaan, maar vond het iets teveel van het goede (en bladerdeeg en aardappelpuree).

Pastei met kip & prei
Recept printen
  • ± 500 gram kipfilet, in stukjes (oorspronkelijk recept 8 kippedijen, zonder vel en bot, in stukjes)
  • zout en versgemalen peper
  • 1 flinke klont ongezouten roomboter
  • 2 preien, in grote stukken
  • 250 gram kastanjechampignons, gehalveerd
  • de blaadjes van 4 takjes tijm
  • geraspte schil en sap van ½ citroen (oorspronkelijk recept rasp en sap van 1 citroen)
  • 2 eetlepels bloem
  • 1 glas witte wijn
  • 2 dl slagroom
  • 3 eetlepels gehakte verse bladpeterselie
  • 1 rol bladerdeeg uit de koeling (oorspronkelijk recept 375 gram bladerdeeg dat moet worden uitgerold tot een lap van 1 cm? dikte)
  • 1 ei, los geklopt
Verwarm de oven voor op 200 °C.

Bestrooi de kip royaal met zout en vers gemalen peper. Smelt de boter in een braadpan, voeg de kip toe en schroei rondom dicht. Voeg dan de prei, champignons, tijm en geraspte citroenschil toe. Wacht tot de paddenstoelen geurig en bruin zijn en voeg dan de bloem toe. Roer een minuutje, schenk de wijn erbij en voeg zodra deze bijna is verdampt de slagroom en het citroensap toe. Roer even en laat alles 5 minuten sudderen. Roer de peterselie erdoor. Doe het mengsel in een grote souffléschaal en laat het wat afkoelen.

Leg de lap bladerdeeg over de souffléschaal. Snijd voorzichtig het teveel aan deeg weg en druk dan met een vork de rand van het deegdeksel goed vast op de schaal, zodat het de vulling goed insluit. Bestrijk het deegdeksel voor een gouden glans met geklopt ei. Bak de pastei 25 minuten in de oven.

6 opmerkingen:

Caroline Brouwer zei

Inderdaad een leuk boek, die van mij ook maar weer eens uit de kast halen!

vanessa zei

Klink lekker

Mirjam zei

Recept vandaag gemaakt, was heel erg lekker. Alles op!

Manon zei

Ik maakte het recept in het weekend, met wat kleine aanpassingen ivm lactose- en suukervrij (o.a. bladerdeeg vervangen door shortcrustpastry met volkoren meel). En omdat de enige citroen in huis al van zijn schilletje ontdaan was, werd het sinaasappelschil. Erg lekker en zeker voor herhaling vatbaar!

eric zei

Hallo Levine, vind de luchtigheid van de "Auvergne Crown" indrukwekkend, eigenlijk is zoiets mijn streven, bak nu zelf stokbrood en het gaat langzaam de goede kant op...maar dit ziet er echt fantastisch uit!
groet Eric

Levine zei

Eric: dit soort gaten krijg je alleen met "nat" deeg (meer dan 70% hydratatie). Gewoon door blijven oefenen ;-)