20 augustus 2011

Bramentaart

Bramentaartje

Van de week belde mijn zoon laat in de middag: "mam, heb je al boodschappen voor het eten gedaan". Nee, mam had dat nog niet gedaan want nog geen inspiratie. "Dat komt mooi uit, dan komen Anastacia en ik eten". Anastacia is zijn vriendin uit Rusland, die haar vakantie (samen met hem natuurlijk) in Nederland doorbrengt. Het is een schat van een meid! Ze is al een aantal keren in Nederland geweest en ze wordt steeds minder verlegen. De conversatie gaat in het Engels, want we spreken geen woord Russisch. Tot mijn verbazing verstaat ze al een paar woorden Nederlands en ze zei zelfs "eet smakelijk" en "lekker".

Afijn, het was dus al laat in de middag, niks in huis, keuken een puinhoop en toen ik boodschappen wilde gaan doen begon het te regenen en te bliksemen. Om een lang verhaal kort te maken: het is natuurlijk allemaal op z'n pootjes terecht gekomen. Opgeruimd, boodschappen gedaan en op tijd stond de Kip met groenten in zoet-zure saus op tafel. Ik had zelfs nog tijd over om een taartje te bakken! Het taartje viel erg in de smaak, het happy couple heeft zelfs twee stukken genomen.

Bramentaart
Recept printen
  • 100 gram zachte ongezouten roomboter
  • 200 gram poedersuiker
  • ½ theelepel vanille extract
  • geraspte schil van ½ citroen
  • 2 eieren, maat M
  • 200 gram patentbloem
  • ½ theelepel bakpoeder
  • snuf zout
  • ± 200 gram bramen
  • poedersuiker om de taart mee te bestrooien
Verwarm de oven voor op 170/180 °C. Vet een springvorm of een taartvorm van ø 24 cm in en bekleed de bodem met bakpapier.

Mix (met handmixer of platte klopper standmixer) de boter en de poedersuiker licht en luchtig.

Voeg de eieren één voor één toe. Voeg het volgende ei pas toe als het vorige geheel is opgenomen.

Voeg het vanille extract en de geraspte citroenschil toe.

Zeef de bloem samen met het bakpoeder en het zout boven de kom en schep het mengsel voorzichtig met een spatel door elkaar.

Schep het mengsel in de springvorm en strijk de bovenkant met de achterkant van een lepel glad. Verdeel de bramen erover (je hoeft ze niet in het deeg te drukken).

Bak de taart in het midden van de oven in ± 35 minuten lichtbruin en gaar.

Verwijder na ± 10 minuten de rand van de springvorm en laat de taart op een rooster afkoelen.

Voor het serveren met poedersuiker bestrooien.

In het oorspronkelijke recept, afkomstig van het weblog Table for 2 or more, worden kersen in plaats van bramen verwerkt.


3 opmerkingen:

Anoniem zei

Lekkere taart.Je moet proberen als Anastasia er si iets russisch te maken .Misschien borstj Soep(rode biten):)

Caroline Brouwer zei

Ik heb deze ook gemaakt, maar dan met abrikozen. Wij vonden hem ook erg lekker!
groeten, Caroline

Mayken zei

Wat een heerlijk taartje is dit! De eenvoudigste dingen zijn toch vaak het lekkerst, vind ik. Ik heb witte basterdsuiker in plaats van poedersuiker gebruikt, dat leek me zo stuiven en waarschijnlijk maakt het weinig uit?
Levine, mag ik nog een verzoeknummer bij je indienen?
Ik ben HEEEEL erg benieuwd naar de nutella cupcakes waar je het een tijdje geleden over had. Wil je die ook nog een keer online zetten? Ik heb al een beetje zitten zoeken op het web, maar van jouw recepten weet ik altijd zeker dat ze erg geslaagd zijn, vandaar.
Als je het doen wilt: alvast heel erg bedankt! Ook voor dit recept weer, trouwens!

Groetjes, Mayken.