10 april 2010

Cake met hazelnoten en chocolade

Cake met hazelnoten en chocolade

Een lekkere cake die ik al een tijdje geleden maakte. Ga ik zeker vaker bakken :-).

Cake met hazelnoten en chocolade

Cakebeslag:
  • 115 gram zachte ongezouten roomboter
  • 200 gram kristalsuiker
  • 2 grote eieren
  • 1 theelepel/5 ml amandel extract
  • 1 theelepel/5 ml vanille extract
  • 270 gram patentbloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel natriumbicarbonaat (baking soda)
  • snuf zout
  • 2 bekertjes zure room van 125 ml
Topping:
  • 50 gram hazelnoten, fijn gehakt
  • 60 gram kleine chocolade chips of kleine stukjes chocolade
  • 35 gram kristalsuiker
  • ¾ theelepel kaneel
Verder:
  • cakevorm van ± 23 cm
Cake met hazelnoten en chocolade

Verwarm de oven voor op 180 ºC. Vet de cakevorm in en bekleed met bakpapier zodat aan de twee lange kanten het bakpapier uitsteekt (dan kan je naderhand de cake er zo uit tillen).

Meng bloem, bakpoeder, natriumbicarbonaat en zout door elkaar.

Meng de ingrediënten voor de topping door elkaar.

Mix de boter en de suiker (met handmixer of platte klopper standmixer) in ± 5 minuten goed door elkaar. Voeg de eieren één voor één toe. Volgende ei pas toevoegen als vorige ei geheel is opgenomen. Mix beide extracten erdoor.

Voeg de bloem en de zure room in gedeelten en om en om toe. Dit kan je het beste doen met een spatel of op de langzaamste stand van de mixer.

Schep de helft van het beslag in de vorm en verdeel daar 2/3 van de topping over. Verdeel de andere helft van het beslag erover. Strijk de bovenkant glad. Verdeel de resterende topping er over en druk het met de achterkant van een lepel iets in het deeg.

Bak de cake in het midden van de oven in 60 - 70 minuten gaar en bruin. De cake is gaar als een in het midden gestoken prikker er droog uitkomt. Laat de cake 10 minuten in de vorm afkoelen en til dan met behulp van het bakpapier uit de vorm. Laat op een rooster afkoelen.

Cake met hazelnoten en chocolade

Bron: Taste of Home

3 opmerkingen:

Caroline Brouwer zei

Yummy, dat ziet er weer lekker uit. Ga ik zeker een keertje proberen!

Anoniem zei

Arden, even voor de zekerheid; die zure room, zijn dat bekertjes van 2,5 dl dus samen een halve liter? Of moeten ze samen 2,5 dl zijn?
Groet, Rijk

Levine zei

2 bekertjes van 125 = 2,5 ml totaal.

Succes!