04 november 2009

Gevulde fruitkrans

Fruitkrans

Deze gevulde fruitkrans is op zich niet moeilijk om te maken, alleen het vormen is iets lastiger. De vulling wordt over het deeg verdeeld, vervolgens wordt het deeg opgerold en met een (scherp!) mes in de lengte doormidden gesneden. De twee helften worden daarna met de open kant naar boven om elkaar heen gedraaid en tot een krans gevormd. 

Dit brood smaakt versgebakken het lekkerst. Het brood kan ook in de diepvries bewaard worden.

Gevulde fruitkrans 

Deeg:
  • 450 gram tarwebloem
  • 5 gram instant gist
  • 30 gram melkpoeder
  • 175 gram water, lauwwarm
  • 45 gram ongezouten roomboter, gesmolten en afgekoeld
  • 50 gram ei, losgeklopt
  • 45 ml/3 eetlepels honing
  • 8 gram zout
Vulling:
  • 75 gram blauwe rozijnen
  • 50 gram gele rozijnen
  • 75 gram krenten
  • 100 gram gedroogde ‘ready to eat’ vijgen, in stukjes
  • 100 gram gedroogde ‘ready to eat’ abrikozen, in stukjes
  • 75 gram zachte ongezouten roomboter
  • 50 gram poedersuiker
  • 1 ei, losgeklopt
  • 50 gram amandelen, fijn gemalen
  • 1 theelepel amandel extract

Deeg in een standmixer/spiraalkneder/broodbakmachine kneden: Doe alle ingrediënten voor het deeg in de kom. Kneed in 10 - 15 minuten tot een soepel deeg dat van de wand loslaat. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken.

1e rijs: Vorm het deeg tot een bal en leg de deegbal in een licht met olie ingevette kom, 1 x draaien zodat alle kanten met een beetje olie bedekt zijn. Dek de kom af en laat het deeg in 60 - 90 minuten tot dubbel volume rijzen. 

Vulling: Meng de rozijnen, krenten, vijgen en abrikozen door elkaar en zet afgedekt weg tot gebruik. Mix de boter en de poedersuiker door elkaar. Voeg het losgeklopte ei beetje bij beetje toe en mix goed door elkaar. Roer ten slotte de gemalen amandelen en het amandel extract erdoor. Zet afgedekt weg tot gebruik. 

Vormen: Stort het deeg op een licht met olie ingevette of met bloem bestrooide werkplek en druk de lucht eruit. Bol het deeg losjes op laat het afgedekt 20 - 30 minuten rusten. Het deeg is na deze rusttijd makkelijker uit te rollen.

Rol het deeg met een deegroller uit tot een rechthoek van ongeveer 56 x 25 cm. Strijk het boter/amandelmengsel uit over de deeglap. Laat 1 lange kant vrij. 
 
Fruitkrans

Bestrooi met het gedroogde fruit.
 
Fruitkrans

Rol het deeg vanaf een lange kant stevig op.
   
Fruitkrans

Knijp de naad dicht. Leg de deegrol met de naad naar beneden op het werkoppervlak.

Snijd de deegrol met een scherp mes in de lengte doormidden.
   
Fruitkrans

Leg de twee helften met de opengesneden kant naar boven naast elkaar.
 
Fruitkrans

Draai de twee deegstukken voorzichtig om elkaar heen.
 
Fruitkrans

Snijd de uiteinden zo nodig bij. Leg de slinger in een krans op een met een bakmatje/bakpapier beklede bakplaat. Druk de uiteinden op elkaar.
 
Fruitkrans

2e rijs:
 Dek de krans af met bubbeltjesfolie en laat het deeg 45 – 60 minuten rijzen (het hoeft niet helemaal in volume te verdubbelen). 

Oven voorverwarmen: Verwarm intussen de oven voor op 200 °C (boven-/onderwarmte). 

Bakken: Bak de krans in het midden van de oven in 25 – 30 minuten goudbruin en gaar. Laat de krans op een rooster afkoelen. 

Fruitkrans

Bron: aangepast recept uit 100 recepten voor de broodmachine van Vicki Smallwood

4 opmerkingen:

Rian zei

Wat een geweldig leuk en lekker recept! Ga het dit weekend zeker proberen. Het weer buiten is er wel naar om er binnen een "bakhuis" van te maken!
Je hoort zeker hoe het gegaan is, Arden.

Emma zei

Wát lekker, helaas kan mijn studentenoventje dit denk ik niet aan...

Monique zei

Ziet er weer lekker uit!

Monique

Leontienne zei

Heb aan de hand van dit recept gisteren een krans gemaakt met alleen rozijnen/sucade. De rest was niet in huis, net als de missende melkpoeder. Maar het effect was leuk en lekker! Bedankt weer. Deze ga ik zeker vaker maken!