24 januari 2007

Kip uit de wok met sinaasappel-hoisinsaus

Ik wok graag en ben in het gelukkige bezit van een wokbrander. Dat scheelt echt een stuk met een gewone brander! De wok kan veel heter worden, de ingrediënten krijgen niet de kans om te gaan sudderen in plaats van te bakken. Belangrijk bij wokken is dat de wok al gloeiend heet is voordat de ingrediënten worden toegevoegd. Een goede wok is daarom ook belangrijk. Ik gebruik een (al zo'n 25 jaar dezelfde en hij gaat nog wel 25 jaar mee) zware gietijzeren wok.

Dit kipgerecht is echt supersnel klaar. De voorbereidingen kosten eigenlijk meer tijd dan het gerecht zelf klaarmaken.

De hoisinsaus geeft er een lekker oosterse smaak aan. Hoisinsaus is een dikke roodbruine saus, gemaakt van sojabonen, kruiden, knoflook en chilipoeder en heeft een wat zoetige smaak. Verkrijgbaar bij de toko/Aziatische winkel.

Kip uit de wok met sinaasappel-hoisinsaus
(2 - 3 personen)
  • 2 eetlepels wokolie (Conimex)
  • 2 (enkele) kipfilets
  • 1 eetlepel bloem
  • 2 rode (punt) paprika's
  • 4 bosuitjes
  • 150 ml (vers geperst) sinaasappelsap
  • 2 eetlepels hoisinsaus
  • 75 gram ongezouten cashewnoten
  • zout, peper
Snijd de kipfilet in reepjes en bestrooi ze met de bloem. Maak de paprika's schoon en snijd ze in reepjes. Snijd de bosuitjes in stukjes van een 1/2 centimeter.

Verhit de wok tot gloeiend heet. Voeg de wokolie toe en laat heet worden. Roerbak de kip in enkele minuten gaar. Voeg de paprika toe en bak 1 minuut mee, voeg vervolgens de bosui toe.

Schuif dit mengsel naar de kant van de wok en voeg het sinaasappelsap en de hoisinsaus toe. Roer de aanbaksels los en roer alles door elkaar. Laat de saus in ± 1 minuut wat indikken.
Op smaak brengen met wat zout en peper. Strooi de cashewnoten erover en serveer meteen. Lekker met basmatierijst.

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen: