06 augustus 2009

Appel-bosbessentaart

Appel-bosbessentaart

Toen ik het deeg voor deze taart aan het maken was had ik er een hard hoofd in dat het wat zou worden. Het deeg was namelijk zo zacht dat het bijna onhandelbaar was. In het oorspronkelijke recept (op internet gevonden, maar geen idee meer waar) staat dat je het deeg nadat alles gemengd is nog even met de hand moet samenkneden. Samenkneden? Het was zo zacht dat dat absoluut niet kon en nodig was. Ik heb het op een flink bebloemd aanrecht in 2-en verdeeld en platgedrukt tot een ronde schijven en in de koelkast gelegd om bij te komen. Na 30 minuten in de kou lukte het me maar net om het uit te rollen zonder dat het in drie stukken brak. Gelukkig is het een zeer vergevingsgezind deeg. Als het breekt kan je het makkelijk weer aan elkaar plakken. Het zag er een beetje verfrommeld uit toen ik alles in de springvorm had gekregen. Ik had er ook geen vertrouwen in dat het zou rijzen maar, de wonderen zijn de wereld nog niet uit, er kwam na ± 40 minuten een mooi taartje uit de oven! Lekker knapperige buitenkant en een friszoete vulling binnenin. Voor herhaling vatbaar.

Appel-bosbessentaart

Vulling:
  • 4 Granny Smith appels
  • geraspte schil van 1 citroen
  • 30 ml water
  • 30 gram suiker
  • 125 gram bosbessen/blauwe bessen
Deeg:
  • 130 gram zachte ongezouten roomboter
  • 100 gram suiker
  • 1 ei
  • 205 gram patentbloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • snufje zout
Verder:
  • rietsuiker, om mee te bestrooien
  • springvorm 20 cm ø, ingevet en bodem bekleed met bakpapier

Schil de appels, snijd in kwarten en verwijder het klokhuis. Snijd iedere kwart appel in 4 schijfjes. Doe de appelschijfjes, citroenschil, water en suiker in een pan. Breng aan de kook, zet dan het vuur laag en laat de appelschijfjes in ± 5 minuten wat zachter worden (ze moeten heel blijven!). Laat in een vergiet uitlekken en afkoelen.

Mix met een handmixer of platte klopper KitchenAid/standmixer de boter en de suiker licht en luchtig in ± 5 minuten. Voeg het ei toe. Het mengsel zal nu waarschijnlijk eerst gaan schiften (dat was bij mij het geval), blijf gewoon doormixen tot een mooi lichtgele crème ontstaat. Dit duurt ongeveer 5 minuten.

Zeef de bloem met het bakpoeder en zout boven de kom en mix kort door door het botermengsel. Stort het deeg op een bebloemde werkplek en verdeel met een deegsteker in twee gelijke stukken. Druk ieder stuk deeg plat tot een ronde schijf, bestuif aan beide zijden met wat bloem en verpak in plastic folie. Leg het deeg 30 - 60 minuten in de koelkast om om te stijven.

Verwarm de oven voor op 180 °C (boven-/onderwarmte).

Rol ieder stuk deeg op een bebloemde werkplek uit tot een ronde lap van ± 22 cm. Tip: begin met 1 stuk deeg en laat het andere stuk deeg zolang in de koelkast. Leg het stuk deeg in de springvorm, maak een opstaand randje van ± 2 cm. Schep de uitgelekte appelschijfjes op het deeg en verdeel de bosbessen erover. Rol het andere stuk deeg uit en leg erop. Duw de randen goed vast. Bestrijk de bovenkant met wat water en strooi er een dun laagje rietsuiker op.

Bak de taart in het midden van oven in 35 - 40 minuten gaar en bruin. Zet op een rooster en verwijder na ± 10 minuten de rand van de springvorm. Laat verder afkoelen.

Appel-bosbessentaart


4 opmerkingen:

Anne zei

de combinatie van smaken zien er op schrift al heerlijk uit, zekker iets wat ik binnenkort ook eens ga maken:))

Anoniem zei

Konditorei kwaliteit. Was echt erg lekker. Ik heb maar 2 van de 4 (kleine) Granny Smith hoeven te gebruiken. De tip over het deeg kwam goed van pas want als je dat niet had geschreven was ik er waarschijnlijk halverwege mee gestopt zo raar gedroeg het zich. Zelfs toen ik het in de oven deed had ik er nog een hard hoofd in. En op de een of andere manier is alles de juiste kant op gebakken en kwam hij er prachtig uit. Bedankt, Rijk

Lauren zei

Recept iets aangepast door donkere basterdsuiker te gebruiken. Tevens ook in cupcake vorm gebakken en iets korter in de oven gezet. Dit is werkelijk een heerlijk taartje!

Unknown zei

Heb het vanmiddag gebakken met speltbloem!
Ei (op kamertemperatuur) eerst losjes geklopt en in kleine beetjes aan de geklopte boter/suiker mengsel al kloppend toegevoegd, waardoor het niet gaat schiften. Bloem ook in ong. 4 keer doorhen gedaan.
Niet laten rusten in de koelkast i.v.m. weinig tijd! Wel heel zachtjes en lichtjes uitgerold voor zover het kon, en verder de bakvorm ermee bekleed.
Het is heerlijk puur van smaak! Dankjewel alweer voor een heerlijk recept Levine! Ik ga het deeg volgende keer proberen te maken als voor zandtaartdeeg - bloem en boter eerst door elkaar en daarna de suiker en ei erbij! Vervolgens als appletaart verder gaan. Kijken hoe dat lukt!